8 груд. 2014 р.

Вплив нітратів на людський організм


Поради батькам

Деякі культури здатні накопичувати високий вміст нітратів у концентраціях, небезпечних для здоров’я людини. Для кожної людини існують практично допустимі норми нітратів. Які не завдають шкоди її здоров’ю.
В овочевих культурах найбільше нітратів накопичується в зелені (петрушка, кріп), коренеплодах (редька, редиска, червоний буряк). Порівняно мало їх у томатах і картоплі, у ранніх більше ніж у пізніх. У тих, що вирощені у теплиці, теж менше. Нітрати потрапляють до шлунка з питною водою та їжею й відновлюються до нітритів, а потім усмоктуються у кров. Підступність нітратів і їх « діток» нітритів у тому. Що вони тихенько накопичуються в організмі й довго не даються взнаки. Ви відчуваєте млявість, незібраність,гул у вухах, « важка голова». Це початкові ознаки нітратного отруєння. Не намагайтеся стимулювати себе ударними дозами кави – біжіть здавати аналізи й лікуватися, інакше почне боліти живіт або колоти серце, лікарі будуть розводити руками … Клінічні симптоми отруєння – гіпоксія, прискорення роботи серця, біль у печінці.
Як позбавитися нітратів ?
Перш за все не купувати продукцію сумнівного походження. Слід знати, що у бочкових оселедцях більше шансів «купатися» в технічній солі. Ніж у тих. Що у банках. Тим, хто має дисбактеріоз або інші хвороби травної системи. Рекомендується взагалі відмовитися від ковбасних виробів та консервів.
Розумна й обережна господиня сама може вберегти свою сім’ю: перш за все вона відріже всі « криміногенні» частини: у картоплі. Помідорів, ягід, яблук, плодів із кісточками – шкірку, в капусті – верхні листки і качан, у динях і кавунах – м’якоть на 3 см від шкірки, у буряках – хвостик, у моркві – серцевину. Зелень містить більше нітратів, у стеблах біля основи. Капусту й листкові продукти рекомендують вимочувати – це зменшує вміст отрути на 50 %. Під час варіння 95 % нітратів переходить у відвар, а тому виймати овочі потрібно відразу, бо нітрати знову перейдуть у овочі.  У соліннях нітратів майже у два рази більше, ніж у свіжих плодах. Зате консервовані, які проходять термічну обробку, містять їх у 3-5 разів менше. 
Хімія в побуті.
Хімічні речовини настільки вже увійшли в наше життя. Що навіть у побуті на кожному кроці ми не можемо без них обійтися. Наприклад, не знаючи правил поведінки з посудом і засобів догляду на ним, ми можемо завдати шкоди своєму здоров’ю.
                                      Поради .
Найкраще використовувати посуд із нержавіючої сталі, покритий тефлоном, скляний посуд тощо. Емальований посуд безпечний, його не руйнують кислоти, луги, їжу можна довго зберігати. Проте відбита емаль може потратити в їжу. В оцинкованому посуді не можна кип’ятити воду й готувати їжу, бо солі цинку отруйні. Алюмінієвий посуд використовувати можна лише для приготування їжі, але не для зберігання. Не можна готувати в ньому кислі компоти, борці , тримати солоні та кислі й кислі овочі, бо вони руйнують алюміній. Для скляного посуду особливого догляду не потрібно – його слід мити гарячою водою із содою або милом. Слід також пам’ятати, що кришталевий посуд тьмяніє від гарячої води. Пластиковий посуд не витримує високої температури. Обов’язково слід звернути на маркування « Для харчових продуктів» чи « Не для харчових продуктів», бо в їжу можуть потрапляти речовини шкідливі для здоров’я.
Проявляючи  фотоплівку, ми використовуємо буру, гіпосульфіт, формалін, які можуть викликати дерматити, екземи шкіри. Тому таку роботи слід проводити в рукавичках і користуватися тримачем. Не можна використовувати для реактивів кухонний посуд, їх слід тримати закритими з підписами.
Таких самих правил слід дотримуватися , проводячи авто ремонт, працюючи з розчинниками, мастилами , клеями. Після роботи слід руки мити теплою водою з милом і змащувати кремом. Усі розчинники фарб токсичні й пожежонебезпечні. Майже всі засоби для очищення раковин містять у собі хлоридну або щавлеву кислоти.  Відбілювач білизни – натрій гіпохлорид та інші токсичні й опіконебезпечні речовини. Вони мають бути недоступні для дітей, зберігатися у темному місці. Працюючи з ними , слід оберігати очі, після роботи ретельно мити руки і змащувати їх пом’якшувальними кремом.
Дезінфікуючи приміщення моно хлораміном, хлорним вапном, препаратом «Дезеф» або іншими, необхідно одягати окуляри, халат чи фартух.
Порівняно менш токсичні бура та борна кислота, але треба пильнувати, щоб вони не потрапили в їжу.
 

5 коментарів:

  1. Матеріал цікавий для проведення батьківського лекторію.

    ВідповістиВидалити
  2. Анонім13.12.14, 14:48

    Дякую .Життєво важлива інформація!!!

    ВідповістиВидалити
  3. Наталія Путенко15.12.14, 14:30

    Дуже корисні й важливі поради. Хоча в наш час важко дотримуватися усіх правил (занадто багато хімії) ))), але потрібно старатися...

    ВідповістиВидалити
  4. Анонім15.12.14, 19:58

    Надзвичайно важливо повсякчас показувати зв’язок хімії з життям людини, роль хімії у розвитку цивілізації. Дмитро Прус

    ВідповістиВидалити